Valitsijayhdistykset ja yhteislistat

PRO Nousiainen osallistuu kuntavaaleihin valitsijayhdistysten yhteislistalla eikä kuulu poliittisiin puolueisiin. Mitä tarkoittaa yhteislista tai valitsijayhdistys ja miten tämä tapa eroaa poliittisista puolueista?

Kuntavaalit 2025 äänestyslipukkeet

Valitsijayhdistys

Jokainen PRO Nousiaisen ehdokas muodostaa oman valitsijayhdistyksensä keräämällä vähintään kymmenen kannattajaa (→ vaalit.fi : ehdokasasettelu). Jokainen ehdokas voi olla joko poliittisesti sitoutumaton tai kuulua polittiseen puolueeseen. Kaikki kuntavaalien 2025 ehdokkaamme löydät tältä sivulta.

Yhteislista

Ehdokkaiden valitsijayhdistykset muodostavat yhteislistan joka toimii vaaleissa samoin kuin puolueiden ehdokaslistat. Useissa suomalaisissa kunnissa toimii sitoutumattomien ehdokkaiden yhdistyksiä, jotka muodostavat omat yhteislistansa kuntavaaleissa. PRO Nousiainen ry:kin on juuri tällainen yhdistys.

Suhteellinen vaalitapa ja puolueet

Valitsijayhdistysten yhteislista on saman tapainen kuin puolueiden vaaliliitto. Sitoutumattomien ehdokkaiden läpi pääsemiseksi yhteislistat ovat Suomessa käytettävän suhteellisen vaalitavan (→ Wikipedia: D’Hontin menetelmä) vuoksi välttämättömiä, sillä vaalitapa suosii puolueiden (tai yhteislistojen) ehdokkaita yksittäisten ehdokkaiden kustannuksella.

Vaaliliitot

Puolueet ja valitsijayhdistykset eivät voi kuitenkaan muodostaa keskenään yhteistä listaa, koska yhteislista rinnastetaan Suomen vaalilaissa puolueiden keskenään muodostamaan vaaliliittoon.

Myöskään yhteislistat eivät voi liittyä toiseen yhteislistaan, eivätkä puolueiden vaaliliitot yhteislistaan, koska niin sanotut toisen asteen vaaliliitot eli vaalirenkaat eivät Suomen yleisissä vaaleissa ole sallittuja. Myöskään yksittäiset puolueet ja valitsijayhdistykset eivät voi keskenään muodostaa yhteislistaa tai vaaliliittoa.